sâmbătă, 28 iunie 2008

seitan facut in casa

Ieri am incercat pentru prima data sa fac seitan-ul ( http://en.wikipedia.org/wiki/Wheat_gluten_(food) http://ro.wikipedia.org/wiki/Gluten ), pana acum il cumparam, dar cum 1 kg de seitan proaspat costa 10-12 euro, iar seitanul la gratar sau alte asemenea specialitati pot ajunge si la pretul de 20€/kg, am ajuns la concluzia ca e mai bine sa incerc sa-l fac in casa. Dupa o experienta nereusita cu tofu facut in casa (din lipsa instrumentelor necesare) eram destul de sceptica in privinta posibilelor rezultate cu seitanul. Insa este usor de preparat, desi necesita destul de mult timp. Singura diferenta fata de seitanul care se gaseste in comert este culoare mult mai deschisa.


1 kg faina intermediara
2-3 linguri sos de soia
condimente
sare
o bucata de tifon din bumbac (sau o bucata de panza de bumbac mai subtire)

Se prepara coca cu faina, adaugand apa, ca pentru paine. Se framanta bine si apoi se lasa la cald pentru 30-40 minute. Se iau 2 vase sufiecient de mari si intr-unul se pune apa rece, iar in celalat apa cald (nu fierbiente, cat sa se poata tine mainile in apa). Se introduce aluatul in apa rece si se framanta sub apa. Este important sa fie complet acoperit de apa. Foarte repede apa va deveni alba. Dupa ce se framanta cateva minute se scoate aluatul si se introduce in vasul cu apa calda unde se framanta alte cateva minute. Se inlocuieste apa si se repeta spalatul aluatului pana cand apa nu mai devine alba. Se incepe si se termina intotdeauna procesul de spalare cu apa rece. Trebuie framanatat foarte bine sub apa pentru a nu ramane amidon in interiorul aluatului. Cand a fost inlaturata o mare parte din amidon, iar glutenul a devenit o minge bine legata se poate spala, pentru comoditate, sub jetul de la robinet, alternand apa rece cu cea calda. La sfarsit se lasa glutenul in apa rece pentru 30-40 de minute (nu este un pas obligatoriu, dar in modul asta se elimina amidonul ramas in interiorul glutenului). Cand se scate din apa se stoarce glutenului pentru a elimina apa care a fost absorbita. In momentul asta se pot incorpora in gluten condimentele (nu este obligatoriu, dar va da un gust mai puternic seitanului), dupa care se infasoara in bucata de panza, cat mai strans posibil si se leaga cu sfoara. In oala sub presiune se pune apa in care se adauga condimente, sosul de soia si sarea. Gluteul legat se pune in oala si se fierbe 20 de minute dupa ce a inceput eliminarea vaporilor. (Daca se foloseste o oala normala timpul de fierbere este de 45-50 de minute si la jumatatea timpului glutenul trebuie intors, pentru ca are tendinta de a pluti. Folosind insa oala sub presiune se obtin rezultate mai bune, un seitan mult mai compact.) Cand este fiert seitanul se scoate din oala se raceste, se taie in felii sau in forma dorita si se pune la fiert, fara sa fie infasurat in panza, pentru alte 20 de minute in apa in care a fiert la inceput. In felul acesta gustul si culoarea seitanului vor deveni mult mai intense. Dintr-un kg de faina se obtin aproximativ 450-500 g de seitan, ceea ce inseamna o economie considerabila in raport cu seitanul care se gaseste in comert.

In ceea ce priveste faina se pot folosi diferite combinatii: 100% faina intermediara, 100% faina integrala, 50% faina integrala 50% faina intermediara, 50% faina intermediara 40% faina integrala 10% faina de naut etc. Totul depinde de gust si de cum se reuseste o preparare mai rapida. Cand se foloseste faina integrala este mai bine sa fie cernuta. Faina alba nu este recomandata, rezultatete nu sunt tocmai stralucite.Se conserva in frigider sau in congelator daca nu se poate consuma in 4-5 zile de cand a fost facut. Este un optim inlocuitor al carnii in mancarurile care se prepara in mod traditional cu carne, atat pentru aspect cat si pentru consistenta.p.s. In fotografie pare o bucata de paine inmuitata, dar consistenta este cu totul alta.

Niciun comentariu: