sâmbătă, 28 iunie 2008
vanata-testoasa
soia cu legume
cum se prepara toful
seitan facut in casa video
Pe youtube se gasesc multe alte filme care explica cum se prepara mancaruri vegetariane, in majoritatea cazurilor in engleza. Este suficient sa se faca o cautare (seitan, tofu, tempeh, vegetarian food etc).
seitan facut in casa
garnitura de ceapa cu 2 tipuri de otet
proteinele
vitaminele si sarurile minerale
cartofi cu salvie pane
legume cu chiftele de grau
legume la alegere (eu am folosit ardei, dovlecel, fasole verde, fasole boabe de 2 tipuri, sfecla rosie, conopida, rosii)
chiftelele le-am cumparat (Se cheama de fapt crocchette de farro adica niste chiftele mai mari si plate, au forma unui burger, facute cu un tip de grau care la noi nu se cultiva in mod traditional -triticum dicoceum-, dar cred ca poate fi inlocuit cu succes de graul normal. Chiftelele contin broccoli, soia, cartofi, pasta de rosii, seminte de in si de floarea soarelui, cimbrisor, ulei de masline si de floarea soarelui si desigur graul.)
branza mascarpone facuta fara cheag animal (in lipsa se inlocuieste cu smantana)
Legumele se fierb, se condimenteaza si sareaza. Se poate adauga si ulei de masline sau se pot face in tigaie. Se preajesc pentru cateva minute in ulei de masline dupa care se adauga apa si se lasa sa fiarba, la sfarsit toata apa trebuie sa fie evaporata. Se prajesc chifltele si se serveste impreuna cu branza sau smantana.
piure de bob cu cicoare
joi, 26 iunie 2008
chiftele de orez, linte si orz
Vegetarienii din Romania
De ce scriu toate lucrurile astea? Pentru ca modul in care sunt tratati vegetarienii in Romania este inadmisibil. Lipseste cel mai elementar respect pentru libertatea fiecarei persoane. Situatia de acum din Romania este similara celei din Italia de acum aproximativ 15 ani, ceea ce ma face sa sper ca intr-o zi lucrurile se vor schimba, dar idea de a astepta 15 ani pana cand schimbarea va aparea ma ingrozeste...
Insa pentru situatia actuala nu consider ca sunt vinovati in cea mai mare masura "carnivorii" intoleranti care refuza sa accepte ca exista persoane diverse. Consider ca vinovati pentru situatia asta sunt insusi vegetarienii... Poate parea ciudat, dar atata timp cat comunitatea vegetarieniilor din Romania nu va invata sa se prezinte in modul adecvat publicului larg nu exista sperante ca se va schimba ceva. Primul lucru care lipseste este sustinerea medicala a vegetarieniilor. Crearea unei comisii medicale care se ocupa de studierea dietelor vegetariene este lipsita de sens tinand cont de sustinerea financiara de care este nevoie pentru o asemenea idee. Aceste comisii insa exista in alte tari unde a fi vegetarian nu este o noutate si nici o ciudatenie, un bun inceput ar fi traducerea lucrariilor publicate de acestea. O astfel de campanie ar diminua riscul de imbolnavire a vegetarieniilor care din lipsa de informatii isi stabilesc meniul zilnic fara sa tina cont de compozitia chimica a acestuia, dar ar demonstra in acelasi timp restului lumii ca a fi vegetarian nu inseamna alegerea unei morti sigure si ca nu e nici o alegere dubioasa ci o alegere bazata pe cercetari stiintifice. (Din pacate in Romania putinele carti care apar pe tema regimului vegetarian au un puternic fond spiritual si mult mai putin unul stintific. Nu sunt in masura sa judec deciziile spirituale ale celorlalte persoane, dar cred ca alaturi de asemenea publicatii trebuie sa existe publicatii bazate pe cercetari.) In limba engleza, franceza sau italiana (in limbiile astea am citit eu) exista numeroase site-uri dedicate vegetarieniilor, pornind de la site-urile cu sfaturi utile pentru vegetarienii incepatori, site-uri care vand produse vegetariene sau site-uri a unor fundatii vegetariene pana la blogurile vegetarieniilor care povestesc aspecte din viata cotidiana pentru a ajuta alti vegetarieni (ceea ce sper sa realizez eu cu acest blog). Din pacate in limba romana lipsesc toate site-urile astea sau sunt prea putine si cu informatii inconsistente.
Cred ca un bun inceput pentru a imbunatatii imaginea vegetarieniilor ar fi ca fiecare vegetarian sa renunte la tipica agresivitate (ma refer spre exemplu la prediciile despre animalele ucise) si in loc sa incerce sa demonstreze ca alegerea sa e buna sau ca din punct de vedere etic are dreptate el si nu "carnivorul" sa incerce in mod simplu sa demonstreze ca alegerea sa ii permite sa aibe o viata normala, ca mancarea vegetariana nu este ceva oribil si fara gust, ca nu se rezuma la tarate si humus si mai ales ca nu reprezinta nici un pericol pentru ceilalti. Cu timpul facand publica alegerea noastra in mod decent si neagresiv ea va devenit ceva normal, iar mai apoi vor aparea si toate lucruriile existente in alte tari: de la produse specializate usor de gasit, la preturi acceptabile si de calitate pana la restaurante vegetariene si cel putin o varianta de alegere intr-un restaurant normal. Desigur cu toate astea va veni si acceptarea generala...
informatii
in ITALIANA http://www.veruccia.blogspot.com/ primul blog vegetarian (in realitate vegan) peste care am dat pur intamplator cand nu eram inca vegetariana, m-a ajutat foarte mult sa fac trecerea.
in ENGLEZA http://apriti-sesamo.blogspot.com/ unul din putinele bloguri in engleza care le citesc (prefer cele in italiana, pline de informatii utile pentru mine tinand cont ca traiesc in Italia)
informatii
branza fara cheag animal
- branza dulce
Se poate obtine foarte usor in casa: se pune laptele (de preferinta lapte nepasteurizat) la fiert, cand incepe sa fiarba se adauga treptat iaurt sau calciu lactic pulbere (sau pastile de calciu lactic zdrobite) sau lamaie, doar ca poate da un gust ciudat branzei. Se agauga putin cate putin pana cand se observa ca laptele incepe sa se separe. Se lasa sa fierba inca putin pana cand se formeaza un bulgar de branza si ramane zerul galben. Nu trebuie lasat prea mult sa fiarba pentru ca exista riscul de a se imprastia branza formata. Se pune la scurs intr-un tifon sau intr-o strecuratoare. Zerul se poate folosii in diverse mancaruri in loc de apa, de ex. pentru a face paine sau placinte .
In cazul celorlalte tipuri de branza depinde de producator. Din pacate in Romania nu este precizata pe eticheta tipologia cheagului folosit. Se pot obtine mai multe informatii direct de la producator, dar exista riscul sa fii tratat ca un ciudat. Oricum branza care necesita o lunga perioada de maturizare, de tipul parmezanului este facuta cu cheag de origine animala.
In Peninsula Iberica si in anumite tari din America de Sud (Cile si Argentina) se foloseste cheagul vegetal pentru obtinerea branzei din laptele de oaie sau de capra (cheagul vegetal da rezultate mai bune in cazul laptelui de oaie sau de capra decat in cazul celui de vaca). In Italia este folosit in cazul branzei Pecorino di Pienza. La noi in tara in cazul majoritatii branzeturilor otinute cu ajutorul cheagului se foloseste in mod traditional cheagul de origine animala.Am gasit linkul asta unde sunt cateva retete de branza facuta in casa: http://www.culinar.ro/forum/continut/Retete-in-imagini/8533/Telemea-Lapte-vaca-4-Lapte-de-capra/.
In ceea ce priveste cheagul vegetal acesta este obtinut din pistilul florilor de Cynara cardunculus, Cynara scolymus, Cynara humilis (sunt tipuri de ciulini). Floriile se culeg vara, se pastreaza doar pistilul si se pun la uscat la soare pentru 5-6 zile. Cheagul vegetal se obtine cu ajutorul apei reci sau a apei distilate. Florile sunt zdrobite in putina apa si apoi lasate la inmuiat. Apoi se strecoara si se toarna peste laptele proaspat incalzit (37-38° C) si se lasa nemiscat pentru aproximativ 40 de minute. Daca cheagul astfel obtinut nu a iesit suficient de concentrat s-ar putea sa fie nevoie de 80 de minute pana cand cuagularea va fi completa (se observa pentru ca atunci cand se introduce un cutit in lapte acesta se rupe). In ceea ce priveste cantitatea de planta necesara se pot folosi 10 de grame de planta uscata care se lasa la inmuiat in 70-80ml de apa distilata pentru 10l de lapte sau o floare proaspata la fiecare 15l de lapte. Din pacate timpul necesar pentru cuagulare si cantitatea de cheag vegetal pot sa varieze foarte mult in functie de laptele folosit.
foto Cynara cardunculus: http://ro.wikipedia.org/wiki/Cynara
pasta integrala cu legume
orez cu dovlecel marinat si ghimbir
ciorba de fasole azuki si spanac
informatii
Ce inseamna sa fii vegetarian?
Lacto-ovo-vegetarienii nu consuma carne, dar accepta produsele animale precum ouale si laptele. Insa nu mananca branza facuta din chiag si, din motive etice, nu consuma ouale de ferma. Termenul de vegetarian este cel mai des identificat cu cel de lacto-ovo-vegetarian, mai ales acum cand cel de "vegan" si-a castigat acceptarea ca termen pentru o practica stricta. Aceasta este cea mai intalnita forma de vegetarianism in Europa si America.
Lacto-vegetarienii au o dieta care exclude carnea si ouale, dar care se bazeaza pe consumul produselor lactate (lapte, branza, unt, iaurt). Aceasta forma de vegetarianism este foarte raspandita in India.
Ovo-vegetarienii sunt cei mai rar intalniti. Nu accepta carnea si produsele lactate, dieta lor bazandu-se pe oua.
Macrobioticii urmeaza o dieta din motive spirituale si filosofice. Isi propun sa mentina un echilibru prin mancare, perceputa ca imbinarea intre ying (pozitiv) si yang (negativ). Dieta presupune zece nivele, devenind din ce in ce mai restictiva pe masura ce urca spre ultimul nivel. Nu toate aceste nivele sunt vegetariene, insa toate exclud din start carnea si produsele animale. Penultimele nivele exclud chiar si fructele si legumele, conducand spre ultimul nivel care consta intr-o dieta cu orez brun.
Naturistii consuma in general cruditati ca si veganii, iar mancarea o prepara la o temperatura mai mica de 37 de grade Celsius, pentru a nu distruge enzimele si o parte din nutrienti si pentru a nu diminua continutul de vitamine si minerale. "
sursa http://www.topsanatate.ro/articol/tipuri-de-vegetarieni-19244.html
Informatiile care se gasesc in limba romana despre regimul vegetarian sunt limitate, aceasta lipsa de informatii ducand de cele mai multe ori la idei gresite despre ceea ce inseamna si despre motivele care determina o persoana sa faca o asemenea alegere.
Mai multe informatii pe:http://www.svr.ro/index.php Societatea Vegetarienilor din Romania, din pacate furnizeaza putine informatii in comparatie cu site-urile similare din alte tari
http://en.wikipedia.org/wiki/Vegetarian contine foarte multe informatii utile (doar in engleza
http://www.vegpyramid.info/ multe informatii legate de proprietatiile diverselor alimente si raportul de proteine, vitamine etc. (in italiana)
E de preferat sa se consulte site-uri care au informatii precise (studii medicale spre ex) in locul site-urilor care prezinta strict partea spirituala a regimului vegetarian. Din cauza lipsei de informatii documentate stiintific pot aparea probleme de sanatate. Motivele care duc o persoana la alegerea regimului vegetarian sunt multiple si cred foarte personale, dar indiferent de natura lor ar trebui sa se respecte necesarul zilnic de proteine, vitamine, sarurir minerale, fibre etc.