tag:blogger.com,1999:blog-62040760163975210492024-02-07T03:11:15.248+01:00blogul verde"be the change you wish to see in the world" mahatma gandhila libellulehttp://www.blogger.com/profile/04724753606943438078noreply@blogger.comBlogger23125tag:blogger.com,1999:blog-6204076016397521049.post-64315438878781196322008-07-04T01:23:00.002+02:002008-07-04T02:04:04.903+02:00filmeCateva linkuri pentru filme care vorbesc de ecologie si vegetarieni:http://www.youtube.com/watch?v=R2TWNpKfRCE "Devorand Pamantul" - un film de 20 si ceva de minute, facut in 1995 de catre Societatea Vegetarienilor din Marea Britanie. Prezinta f multe aspecte in timp foarte scurt, nu este prea agresiv, nu are imagini socante in cascada, reuseste sa fie chiar placut (cu vocea lui Paul McCartneyla libellulehttp://www.blogger.com/profile/04724753606943438078noreply@blogger.com1tag:blogger.com,1999:blog-6204076016397521049.post-14347415140871650212008-06-28T15:56:00.002+02:002008-12-09T08:47:30.656+01:00vanata-testoasa1 vanata mare1 felie cascavalsarepiperuleiSe taie vanata in jumatate pe lung. Se fac taieturi in miezul vinetei, suficient de adanci, insa avand grija sa nu se taie si coaja. (Asta da aspectul de carapace de testoasa.) Se taie cascavalul in cuburi foarte mici (aprox. 0,5 X 0,5 cm), astfel incat sa intre in taieturile facute in miezul vinetei. Se sareaza, pipereaza (eu folosesc in locul piperului la libellulehttp://www.blogger.com/profile/04724753606943438078noreply@blogger.com1tag:blogger.com,1999:blog-6204076016397521049.post-40257602809211472812008-06-28T15:52:00.003+02:002008-12-09T08:47:30.993+01:00soia cu legume70-80 g soia lasata la inmuita pentru 8-10 ore1-2 morcovio jumatate de vanatacondimentesareulei de maslineSe curata morcovul si se taie in bucati subtiri. Vanata se curata de coaja si se taie in bucati de aceasi forma ca si morcovul. Intr-o tigaie se incinge uleiul si se pun morcovii la prajit. Dupa cateva minute se adauga si vanata. Legumele trebuie sa fie bine facute, dar sa ramana putin la libellulehttp://www.blogger.com/profile/04724753606943438078noreply@blogger.com1tag:blogger.com,1999:blog-6204076016397521049.post-49265156722138880892008-06-28T15:45:00.003+02:002008-12-09T08:47:31.177+01:00cum se prepara toful sursa: http://foodcourt.wordpress.comAm gasit explicat cum se prepara toful in Formula As:"Cum se prepara branza de soia?" (Raspuns pentru Tudor Marcu - Bucuresti, F. As nr. 618)300 g soia boabe uscate (se gasesc la Obor, pe platforma, costa 20.000 lei/kg), se spala in cateva ape si se pun la inmuiat 10-20 de ore, apoi se scurg din nou si se mai spala in doua ape. Se scurge, se adauga un litru la libellulehttp://www.blogger.com/profile/04724753606943438078noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-6204076016397521049.post-8295014422048307412008-06-28T15:44:00.000+02:002008-06-28T15:45:05.558+02:00seitan facut in casa videoFoarte interesant filmuletzul, mai ales ca prezinta si alte moduri de a gati glutenulhttp://www.youtube.com/watch?v=5H2qzA50jZQ&feature=relatedPe youtube se gasesc multe alte filme care explica cum se prepara mancaruri vegetariane, in majoritatea cazurilor in engleza. Este suficient sa se faca o cautare (seitan, tofu, tempeh, vegetarian food etc).la libellulehttp://www.blogger.com/profile/04724753606943438078noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-6204076016397521049.post-73810181489893770142008-06-28T15:38:00.003+02:002008-12-09T08:47:31.449+01:00seitan facut in casaIeri am incercat pentru prima data sa fac seitan-ul ( http://en.wikipedia.org/wiki/Wheat_gluten_(food) http://ro.wikipedia.org/wiki/Gluten ), pana acum il cumparam, dar cum 1 kg de seitan proaspat costa 10-12 euro, iar seitanul la gratar sau alte asemenea specialitati pot ajunge si la pretul de 20€/kg, am ajuns la concluzia ca e mai bine sa incerc sa-l fac in casa. Dupa o experienta nereusita cu la libellulehttp://www.blogger.com/profile/04724753606943438078noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-6204076016397521049.post-23601275801741091972008-06-28T15:35:00.001+02:002008-12-09T08:47:31.577+01:00garnitura de ceapa cu 2 tipuri de otet250 g de ceapa rosie 4 linguri de ulei de masline1 lingura rasa de zahar brun2 linguri de otet de mere1 lingura de otet balsamic (este recomandat otetul balsamic de modena, dar se poate folosi orice alt otet balsamic sau macar un otet de vin rosu, oricum dupa cum spune si numele retetei este important sa se simpta aroma de 2 tipuri diferite de otet)sarepiperCeapa se taie in 2 si se aseaza intr-o la libellulehttp://www.blogger.com/profile/04724753606943438078noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-6204076016397521049.post-68256095368495674292008-06-28T15:31:00.002+02:002008-12-09T08:47:31.769+01:00proteinelesursa: http://www.livingwithoutmeat.com/Una din principalele intrebari care ti se adreseaza de catre omnivori: si proteinele de unde le iei? Carnea reprezinta intr-adevar o sursa importanta de proteine, dar din fericire nu este singura. http://www.sanatateata.com/de-retinut/totul-despre-proteine.htmhttp://en.wikipedia.org/wiki/ProteinCei 8 aminoacizi esentiali sunt prezenti in: spirulina, soia (la libellulehttp://www.blogger.com/profile/04724753606943438078noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-6204076016397521049.post-75306837268862757002008-06-28T15:22:00.004+02:002008-12-09T08:47:31.996+01:00vitaminele si sarurile mineralesursa: Wikipedia http://en.wikipedia.org/Din pacate acum nu am timpul suficient sa scriu un post foarte detaliat despre vitamine si saruri minerale, asa ca ma rezum la a da cateva linkuri.Despre vitamine http://en.wikipedia.org/wiki/Vitamin ENhttp://ro.wikipedia.org/wiki/Vitamin%C4%83http://www.lenntech.com/recommended-daily-intake.htm EN (dozele zilnice recomandate de vitamine si saruri mineralela libellulehttp://www.blogger.com/profile/04724753606943438078noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-6204076016397521049.post-19261388157263183972008-06-28T15:19:00.002+02:002008-12-09T08:47:32.196+01:00cartofi cu salvie panesalvie proaspata 7 frunze mari faina de naut 1 lingurafaina de grau integrala 1 linguracartofi 2 marismantana (sau branza mascarpone)cimbrisorCartofii se curata de coaja si se taie in felii de 0.8-1 cm grosime. Se sareaza si se pun pe gratar. (Eu am folosit o placa pentru aragaz, neavand gratar.) Focul trebuie sa fie mic pentru a se patrunde bine, fara sa se arda.Se amesteca faina de naut si cea la libellulehttp://www.blogger.com/profile/04724753606943438078noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-6204076016397521049.post-37528917264738094962008-06-28T15:07:00.003+02:002008-12-09T08:47:32.324+01:00legume cu chiftele de grauReteta asta este solutia mea pentru zilele cand nu am timp sa gatesc, iar acum in sesiune mi se intampla destul de des sa nu am timp . (Asta pentru ca am intotdeauna in congelator legume deja taiate, ca altfel timpul necesar prepararii legumelor e prea mare.)legume la alegere (eu am folosit ardei, dovlecel, fasole verde, fasole boabe de 2 tipuri, sfecla rosie, conopida, rosii)chiftelele le-am la libellulehttp://www.blogger.com/profile/04724753606943438078noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-6204076016397521049.post-37798970178357491352008-06-28T15:03:00.004+02:002008-12-09T08:47:32.538+01:00piure de bob cu cicoare80 g bob (http://www.ierbar.ro/bob-vicia-faba.html)100-150 g frunze de cicoare (http://ro.wikipedia.org/wiki/Cicoare)ulei de maslineSe fierbe bobul (sarea se adauga in apa doar cand bobul este aproape fiert, se procedeaza in acest fel in cazul tuturor leguminoaselor, pentru a preveni intarirea lor). Cand este fiert se trece prin sita bobul si se adauga ulei de masline si se freaca pana cand la libellulehttp://www.blogger.com/profile/04724753606943438078noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-6204076016397521049.post-74993926925332074752008-06-26T12:50:00.001+02:002008-12-09T08:47:32.719+01:00chiftele de orez, linte si orz 80 orez, orz, mazare, linte (amestecul poate varia)1 cartof 1 vanata micafaina integrala si faina de nautpesmetSe fierb orezul, orzul, mazarea si linte pana cand sunt aproape gata. Cartoful se da pe razatoare, iar vanata se opareste, iar cand a devenit moale se face bucati mici. Se amesteca totul, iar pentru a absorbi lichidul se adauga faina pana cand ingredientele se leaga bine. Se fac la libellulehttp://www.blogger.com/profile/04724753606943438078noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-6204076016397521049.post-28059397542139372842008-06-26T12:48:00.000+02:002008-06-26T12:50:13.426+02:00Vegetarienii din RomaniaDe la inceput trebuie sa spun ca eu traiesc in Italia si am devenit vegetariana doar dupa ce mi-am inceput studiile in Italia. Desi imi doream de multi ani sa devin vegetariana nu am facut-o pentru ca toate persoanele din jurul meu imi spuneau ca este o alegere gresita, ca imi voi distruge sanatatea sau ca alegeriile de genul asta le fac doar ciudatii care fac parte din secte. Motivele pentru la libellulehttp://www.blogger.com/profile/04724753606943438078noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-6204076016397521049.post-89906288926554965822008-06-26T12:46:00.000+02:002008-06-26T12:47:02.113+02:00informatiiDoua bloguri vegetariane:in ITALIANA http://www.veruccia.blogspot.com/ primul blog vegetarian (in realitate vegan) peste care am dat pur intamplator cand nu eram inca vegetariana, m-a ajutat foarte mult sa fac trecerea.in ENGLEZA http://apriti-sesamo.blogspot.com/ unul din putinele bloguri in engleza care le citesc (prefer cele in italiana, pline de informatii utile pentru mine tinand cont la libellulehttp://www.blogger.com/profile/04724753606943438078noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-6204076016397521049.post-25476059994547075082008-06-26T12:44:00.000+02:002008-06-26T12:45:41.539+02:00informatiiTraducerea unui articol din Vegetarian Times, foarte interesant. http://www.desprecopii.com/info.asp?id=481la libellulehttp://www.blogger.com/profile/04724753606943438078noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-6204076016397521049.post-12209901584979590112008-06-26T12:32:00.006+02:002008-12-09T08:47:33.192+01:00branza fara cheag animalCand se ia decizia de a deveni lacto-vegetarian una din problemele care apar este legata de consumul de branza. Multe tipuri de branza sunt facute in mod traditional cu ajutorul cheagului de origine animala (http://ro.wikipedia.org/wiki/Br%C3%A2nz%C4%83).Tipuri de branza facute fara cheag:- branza dulce Se poate obtine foarte usor in casa: se pune laptele (de preferinta lapte nepasteurizat) la la libellulehttp://www.blogger.com/profile/04724753606943438078noreply@blogger.com2tag:blogger.com,1999:blog-6204076016397521049.post-11722057872778439732008-06-26T12:24:00.001+02:002008-12-09T08:47:33.371+01:00pasta integrala cu legumepasta din faina integrala 100 g legume (fasole verde, fasole boabe, cartofi, morcovi, conopida, sfecla rosie, dovlecel) aprox. 30 gSe incinge uleiul intr-o tigaie, se adauga ceapa si dupa putin timp si amestecul de legume. Se lasa aproximativ 10min, pana cand legumele sunt aproape facute. Se fierbe pasta, iar cand este fiarta se scurge apa si se amesteca cu legumele si se lasa pe foc inca 2-3 la libellulehttp://www.blogger.com/profile/04724753606943438078noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-6204076016397521049.post-82000354245837630582008-06-26T12:04:00.004+02:002008-12-09T08:47:33.577+01:00orez cu dovlecel marinat si ghimbir un dovlecel destul de micorez integral 60 gghimbir 1 buclamaie 1 (sau otet balsamic 2 linguri)ulei de maslineCu cateva ore inainte se taie dovlecelul si se pune la marinat cu o parte din ghimbirul dat pe razatoare, 1-2 linguri ulei de masline si lamaia (sau otetul balsamic). Orezul se pune la inmuiat pentru 30 de min.Intr-o tigaie se incinge uleiul de masline si se adauga dovlecelul marinat. Se la libellulehttp://www.blogger.com/profile/04724753606943438078noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-6204076016397521049.post-80520215249951691902008-06-26T12:02:00.003+02:002008-12-09T08:47:33.930+01:00ciorba de fasole azuki si spanacIngrediente: (pt. 2 pers.)fasole azuki (verde sau rosie) 50 g spanac fiert 50 g (se pot folosi si frunze de papadie sau laptuca)ceapa 1alga kombu 5 cmulei de masline 1 lingurasos de soia (tamari) 2 lingurisare de mare Fasolea se pune la inmuiat de seara (trebuia sa stea cam 8-10 ore in apa). Se fierbe fasolea impreuna cu alga (eu aveam un mix de alge, nu doar kombu) pentru 30 de minute. Intre la libellulehttp://www.blogger.com/profile/04724753606943438078noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-6204076016397521049.post-37532436107658052052008-06-26T12:01:00.003+02:002008-06-26T12:30:20.711+02:00informatiiCateva informatii legate de ceea ce ar trebui consumat zilnic si in ce cantitate se gasesc pe site-ul Societatii Vegetarienilor din Romania http://www.svr.ro/nutritie/nutritie.php.Am sa revin cu mai multe informatii.la libellulehttp://www.blogger.com/profile/04724753606943438078noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-6204076016397521049.post-728196137881606272008-06-26T12:00:00.001+02:002008-06-26T12:32:08.443+02:00Ce inseamna sa fii vegetarian?" Veganii nu cumpara produse cosmetice care contin ingrediente testate pe animale. Un produs animal, in contextul de fata se refera la orice parte din corpul unui animal sau orice substanta derivata din acel corp. Unii vegani evita sa foloseasca animalele drept hrana, insa accepta sa poarte hainele confectionate din materiale provenite din produse animale. Acestia sunt denumiti "vegani dietetici"la libellulehttp://www.blogger.com/profile/04724753606943438078noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-6204076016397521049.post-30829167468134305062008-06-26T11:40:00.000+02:002008-06-26T11:59:52.250+02:00Bun venit!nu pot spune cu exactitate ceea ce va contine blogul meu, dar stiu ca mi-ar placea sa contina ceea ce mi-a lipsit mie cand am inceput sa ma interesez de dieta vegetariana si de tot ceea ce tine de protejarea mediului. nu am intentia de a crea un blog care vorbeste de ecologie sau unul care vorbeste de beneficiile de a fi vegetarian. vreau doar un blog care sa povesteasca despre zilele obisnuite la libellulehttp://www.blogger.com/profile/04724753606943438078noreply@blogger.com0