sâmbătă, 28 iunie 2008

garnitura de ceapa cu 2 tipuri de otet

250 g de ceapa rosie
4 linguri de ulei de masline
1 lingura rasa de zahar brun
2 linguri de otet de mere
1 lingura de otet balsamic (este recomandat otetul balsamic de modena, dar se poate folosi orice alt otet balsamic sau macar un otet de vin rosu, oricum dupa cum spune si numele retetei este important sa se simpta aroma de 2 tipuri diferite de otet)
sare
piper

Ceapa se taie in 2 si se aseaza intr-o cratita cu fundul gros, cu partea taiata in jos. (Eu am folosit o ceapa mare rosie si una mai mica alba, pe care am lasat-o intreaga, pentru a vedea diferenta de gust si recomand ceapa rosie, mult mai dulce si mai placuta la gust. ) Se adauga toate ingredientele in afara de piper. Se toarna putina apa si se pune la fiert acoperita cu un capac, la foc cat mai mic. Se verifica cat mai des cata apa a ramas, iar daca este necesar se amesteca cu grija pentru a nu se sfarama ceapa. Este gata cand ceapa este moale si usor caramelizata. Se adauga piperul si se poate servi calda sau rece.(Pentru cei care sunt sceptici in privinta cepei garantez ca e foarte buna, singurul defect este gustul de ceapa pe care il simti si multe ore dupa ce ai terminat de mancat. Solutia este sa se bea cafea sau sa se manance un bob de cafea. In general ceapa gatita nu provoaca probleme ca cea cruda, dar se poate totusi intampla sa dea o senzatie neplacuta daca aveti stomacul mai sensibil.)

Niciun comentariu: