joi, 26 iunie 2008

Ce inseamna sa fii vegetarian?

" Veganii nu cumpara produse cosmetice care contin ingrediente testate pe animale. Un produs animal, in contextul de fata se refera la orice parte din corpul unui animal sau orice substanta derivata din acel corp. Unii vegani evita sa foloseasca animalele drept hrana, insa accepta sa poarte hainele confectionate din materiale provenite din produse animale. Acestia sunt denumiti "vegani dietetici". Tipuri de vegetarieni
Lacto-ovo-vegetarienii nu consuma carne, dar accepta produsele animale precum ouale si laptele. Insa nu mananca branza facuta din chiag si, din motive etice, nu consuma ouale de ferma. Termenul de vegetarian este cel mai des identificat cu cel de lacto-ovo-vegetarian, mai ales acum cand cel de "vegan" si-a castigat acceptarea ca termen pentru o practica stricta. Aceasta este cea mai intalnita forma de vegetarianism in Europa si America.
Lacto-vegetarienii au o dieta care exclude carnea si ouale, dar care se bazeaza pe consumul produselor lactate (lapte, branza, unt, iaurt). Aceasta forma de vegetarianism este foarte raspandita in India.
Ovo-vegetarienii sunt cei mai rar intalniti. Nu accepta carnea si produsele lactate, dieta lor bazandu-se pe oua.
Macrobioticii urmeaza o dieta din motive spirituale si filosofice. Isi propun sa mentina un echilibru prin mancare, perceputa ca imbinarea intre ying (pozitiv) si yang (negativ). Dieta presupune zece nivele, devenind din ce in ce mai restictiva pe masura ce urca spre ultimul nivel. Nu toate aceste nivele sunt vegetariene, insa toate exclud din start carnea si produsele animale. Penultimele nivele exclud chiar si fructele si legumele, conducand spre ultimul nivel care consta intr-o dieta cu orez brun.
Naturistii consuma in general cruditati ca si veganii, iar mancarea o prepara la o temperatura mai mica de 37 de grade Celsius, pentru a nu distruge enzimele si o parte din nutrienti si pentru a nu diminua continutul de vitamine si minerale. "

sursa http://www.topsanatate.ro/articol/tipuri-de-vegetarieni-19244.html

Informatiile care se gasesc in limba romana despre regimul vegetarian sunt limitate, aceasta lipsa de informatii ducand de cele mai multe ori la idei gresite despre ceea ce inseamna si despre motivele care determina o persoana sa faca o asemenea alegere.
Mai multe informatii pe:http://www.svr.ro/index.php Societatea Vegetarienilor din Romania, din pacate furnizeaza putine informatii in comparatie cu site-urile similare din alte tari
http://en.wikipedia.org/wiki/Vegetarian contine foarte multe informatii utile (doar in engleza
http://www.vegpyramid.info/ multe informatii legate de proprietatiile diverselor alimente si raportul de proteine, vitamine etc. (in italiana)
E de preferat sa se consulte site-uri care au informatii precise (studii medicale spre ex) in locul site-urilor care prezinta strict partea spirituala a regimului vegetarian. Din cauza lipsei de informatii documentate stiintific pot aparea probleme de sanatate. Motivele care duc o persoana la alegerea regimului vegetarian sunt multiple si cred foarte personale, dar indiferent de natura lor ar trebui sa se respecte necesarul zilnic de proteine, vitamine, sarurir minerale, fibre etc.

Niciun comentariu: